Щастието е в Свободата да избираш, а когато здравето е избор, божествената визия - съдба

Домашен хляб от лимец

Домашен хляб от лимец

Най-бързият и вкусен хляб от лимец!

Няма да ви излъжа ако ви кажа, че този Божи дар става готов само за 10-12 минути. Абсолютно подходящ за забързаното ни ежедневие, когато искаме да ядем полезна и здравословна храна, приготвена в къщи. А ето ги и съставките:

Съставки:

  • 150-200гр брашно от лимец (аз обичам да го пресявам в сито преди приготвяне)
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 1сл оцет или лимонов сок
  • щипка-две хималайска сол
  • 1чл кокосово масло
  • вода на око
  • 1 сл тиквени семки
  • 1сл слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

Смесете содата и оцета, след това направете малко кладенче в брашното и изсипете содата, която се е разтворила във водата. Прибавете солта и по малко вода, постепенно разбърквайте и добавяйте още вода, докато започне да се оформя тесто. Омесете го за кратко с ръце като се стремите да не стане лепкаво. Намажете ръцете си с кокосовото масло и разделете тестото на малки оформени питки. Украсете по желание със семена по желание – тиквени, слънчогледови, овесени ядки и т.н. Сложете хартия за печене в тавичка и ги наредете. Загрейте предварително фурната на 200 градуса и ги изпечете до златисто и докато семената отгоре започват да се изпичат. Аз проверявам дали са готови като ги набода с клечка за зъби. Ако по клечката не остане нищо от сместа, означава че са готови. Извадете ги от фурната и напръскайте с малко вода, завийте ги в кърпа за десетина минути. След това можете спокойно да им се насладите.

Калорийното съдържание общо на цялото количество е около 650ккал, а тези съставки стигат за около 6-7 броя питки.
Воала!



1 thought on “Домашен хляб от лимец”

  • Колко е хубаво, когато здравословните храни са и вкусни! Това с пълна сила важи за лимеца! Интересът към това житно растение нараства през последните години, като причината за това се крие във факта, че лимецът е изключително полезен. А какво е лимец? Най-кратко казано, лимецът е стар и забравен сорт дива пшеница, заменен днес от хлебната пшеница, заради по-високите ? добиви. Лимецът обаче е много по-устойчив, поради което при отглеждането му не се ползват химикали и пестициди. Всичко това, както и фактът, че лимецът не съдържа глутен, го превръща в предпочитан продукт за почитателите на здравословното хранене. Бързият хляб от лимец с маслини е една идея как за нула време да приготвите вкусен домашен хляб, който на всичкото отгоре да бъде и много вкусен. Рецептата за хляб от лимец и маслини е и идея как да въведете лимеца в своето меню. Бързият хляб от лимец с маслини може да замени хляба вкъщи, а може да бъде използван и като вкусна закуска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *