Автобиография

Автобиография

Кой стои зад името FIT MAMA?

Казвам се Анита Маркова и съм на 28г, майка на едногодишно момченце и основател на проекта “FIT MAMA” – Проект за здравословен и балансиран начин на живот във всеки период от живота ни.

Но нека се върна малко по-назад във времето…

Бях тъжно дете и често мислех, че съм осиновена. Нямах приятели, всички ми се подиграваха, исках да избягам. Помня, че когато бях първи клас баща ми се отнасяше много грубо с мен, риташе ме за четворка в училище. Методите му на възпитаване бяха твърде крайни и вечната му цел – да го уважавам, се превърна в панически страх от него. Имах страх да говоря, да го гледам в очите, да вдигна телефона дори. Майка ми беше заета с работата си и вечните скандали между нея и баща ми я съсипваха. Имаше проблеми, които аз се опитвах да разреша, за да й помогна. Помня как постоянно се караха, заради мен, но никой не се замисли за моята крехка детска душа и мъката, която носех в себе си. Имах много мечти, в които никой не повярва и не получих шанса да опитам поне в една.

Бях много находчиво дете с големи амбиции и малко вяра в себе си.

На 14 години исках да тренирам професионално лека атлетика и ходех сама със спортистите да тичам, а баща ми ми казваше – “Стига си ходила да бягаш, ти не можеш да ходиш, а искаш да тичаш.”
След известно време исках да ме запишат на специален курс, за да изучавам английски език, защото виждах деца, чиито родители много настояваха да знаят език. Но и тук срещнах съпротива – купиха ми първа част на първо ниво самоучител.
След седми клас ме приеха в математическа гимназия, но отново не ми разрешиха да уча там, а ме записаха в близкия електро-техникум да поправям телевизори.
В осми клас исках да пея професионално и да уча музика индивидуално с вокален педагок, но баща ми нямаше пари за тази моя “прищявка”. Записаха ме в хор, защото таксата беше ниска.
Бяхме сами, без подкрепа от роднини, но никога не сме били бедни. Подкрепа и лансиране на детето в семейството обаче, също нямаше.

Аз бях просто “Анита” – дете “без душа”, но един изпълнителен ратай.

Когато завършвах техникума с пълно отличие, родителите ми се разделиха официално след двадесет годишен брак. И това не ме сломи напълно. Поисках да уча актьорско майсторство, а баща ми отново ме посрещна с думите: “Актьор къща не храни, откажи се”. Това беше последният път, в който той поряза крилете ми.

Исках да избягам – това и направих.

Влязох в икономически университет в София, за да си тръгна. Това не беше призванието ми. Самотата и борбата със света бяха ужасни. Работех през нощта, за да си плащам таксите. Баща ми плати две такси, след това започна да ми натяква и спря.
Помагаха ми единствено майка ми и вторият ми баща, който ме прие за свое дете, колкото можеха според възможностите си.

В този период разбрах, че страдам от много хранителни непоносимости, имах периоди, в които не можех да ям почти нищо. Прекъснах университета. Търсех изход и не го намирах! Отново нямах подкрепа, дори бях обвинена от баща ми, че си измислях, а изследванията ясно показваха състоянието ми. От толкова глад и незнание какво мога да ям и какво не, се разболях – да, разболях се! Болест, от която трудно се измъкваш сам.

Булимия! Две години ми отне от живота. Две мъчителни години – отново сама!

Бях модел, танцувах в балет, работех в среда, в която бях еталон за красота. Чувствах се длъжна да изглеждам перфектна. През целия си живот съм спортувала – макар и непрофесионално. В този период от живота ми започнах доста често да прекалявам с храната, да повръщам, а след това тренирах по три часа, за да “изгоря” изяденото.

Животът ми беше ад! Изглеждах брилянтно, а умирах всеки ден.

Преяждах – плачех и повръщах – тренирах – ПРЕЯЖДАХ…и пак…и пак…

Борбата със себе си е най-тежката война!

Преминах през множество соколечения, различни хранителни режими, всичко тествах и експериментирах върху себе си, и се справих!

Само-излекувах се от всички хранителни непоносимости – в това число глутенова, лактозна, хистаминова и непоносимост към фруктоза. Силата на характера, волята на ума и вярата в сърцето ми ме отведоха на най-правилните пътища! Макар да беше труден и мъчителен пътят ми, аз успях и съм горда от себе си!

Животът, в този период ме срещна и с Любовта в лицето на мъжа до мен. С негова помощ и моите натрупани знания, преодоляхме всичко.

Забременях и това затвърди края на миналото ни.

През бременността си започнах да търся какво е моето призвание и кое е нещото, което ще ме прави истински щастлива. Така се роди и идеята за “FIT MAMA” – да мотивирам и помогна на много хора по света да се усмихнат, дори да са сами, да се хранят балансирано, за да са здрави и да тренират умерено, за да са щастливи! Усвоих максимално времето, в което бях в майчинство и се грижех за прекрасния си син. Давах му цялата си любов и грижи, а докато спеше или сучеше – аз учех. Да – учех!

Вече бях намерила себе си – исках да помагам на хората. На хора със сериозни проблеми в килограмите в различни периоди от живота им.

С гордост мога да кажа, че аз съм wellness консултант и персонален треньор. Лично обучена от фитнес професионалиста и диетолог – Белчо Христов. Завърших успешно обучението си за фитнес инструктор групови тренировки и лицензиран курс за Tapout инструктор към Фитнес Академия България.

Специализирах и последната степен ниво 4 за фитнес професионалисти – Персонален фитнес треньор към Фитнес Академия България .

Тези квалификации ми позволиха да бъда консултант с международно признание. Като всяка моя завършена квалификационна степен е удостоверена с международни сертификати, които са поместени в сайта.

Вписана съм в регистъра на европейските фитнес професионалисти – EREPS за ниво 3 – Group Fitness Instructor и ниво 4 – Pursonal trainer.

Завърших специализиран аюрведичен курс при Юрий Ковачев за принципите на Аюрведа и специфичните методи и техники на приготвяне на храната.

Независимо през какви периоди преминавах в живота си, аз се изправях, никога не се отказах и винаги ще продължавам!
Близо 10 години вече не спирам да уча и градирам в знанията си за здравето, спорта и целесъобразния начин на живот, стремeйки се да предам и на вас.

Аз съм Майка, Модел, Мотиватор и всичко, от което се нуждаете, за да повярвате в себе си и изградите безупречен външен вид и здраво тяло! За мен е удоволствие да споделя с вас всички техники, знания и целия си съзнателен опит как да постигнете здравето и визията, за която винаги сте мечтали.

Fitmama.bg е моята отворена врата за всеки от вас – врата, през която ви каня да надникнете и усетите моето послание и полъха на вашата промяна. Място, изпълнено с хиляди верни пътища към сбъдването на мечтите ви. По който и от тях да поемете, ще ви отведе там, където мечтаете да сте красиви, здрави и горди от себе си.

А аз мечтая чрез своя личен пример да покажа на вас, на света, че можем да живеем здравословно и да бъдем щастливи във всеки период от живота си!

Без значение какво ви поднася животът, никога не спирайте да търсите своята истина и своето щастие!

Силно благодаря за всичко, което ми се е случило и за начина, по който съм израстнала, колкото и суров да беше той. Всичко това ме изгради и направи човекът, който съм днес.

Нека променим света заедно, чрез мисленето и делата си, за да бъдем авторитет за подражание и хора със смисъл.

Защото животът може да бъде прекрасен, а старостта е плод на постоянни действия. От нас зависи дали тези действия ще ни отведат до грозна старост или до вечна младост.

БЛАГОДАРЯ.

С Любов:
Анита Маркова – детето с безгранични мечти и силна жена

Photography: Doriyan Todorov/fb page: @Doriyan.Todorov.Photography/Instagram: doriyantodorov

Дипломи и сертификати