Щастието е в Свободата да избираш, а когато здравето е избор, божествената визия - съдба

Какаовите зърна – екзотика и магия

Какаовите зърна – екзотика и магия

Дори и да не сте фен на шоколада трябва да се съгласите, че какаовите зърна ни дават една от най-разпространените и обичани храни.  А ако обичате да си похапвате шоколад то значи ще обикнете следващото изречение, а то е: Шоколадът е полезен за вас!

Да точно така, правилно прочетохте. Това което прави шоколада полезен са именно какаовите зърна, поради това трябва да уточним , че така наречения “черен шоколад” е този който е полезен за нашият организъм. Продължавайте да четете ако ви интересуват какви са ползите от каковите зърна и защо трябва да ги консумираме.

 

От къде произлизат какаовите зърна ?

 

Какаото или какаовото дърво е малко вечнозелено дърво, с ботаническото име Theobroma. Какаото е родено в буйната екваториална тропическа гора на Централна и Южна Америка и е култивирано за първи път около 1000 г. пр.н.е. от древните племена на маите или олмеците. Наричат ги “златото на Боговете” и мисля че е достатъчно, за да ви спечелят нали?

 

Какви са ползите от какаовите зърна?

 

По-добро настроение

Може би най-важното им качество за хората, погледнато от пръв поглед е, че подобряват настроението като повишава серотониновите нива в човешкото тяло. В същото време намалява хормона, отговорен за стреса – кортизол. И в тази връзка кой не обича да си хапва шоколад понякога, а някои хора и доста често. Е, аз ви предлагам един страхотен натурален вариант да си повишите настроението с нещо полезно и вкусно.

 

Повишава “добрия” холестерол

Много проучвания твърдят, че едни от най-големите предимства на натуралните какаови зърна са, че стабилизират нивата на кръвната захар и холестерола. Точно поради тези причини са много полезни за хора с инсулинова резистентност, диабед и висок холестерол.

 

Получавате много фибри

Богатото съдържание на фибри намалява апетита, допринася за доброто усвояване на храната и здравето на стомашно-чревния тракт.

 

Мощен антиоксидант

Какаовите зърна са мощен източник на антиоксиданти, а някои учени доказват, че имат три пъти повече антиоксиданти от зеления чай и успешно се борят със свободните радикали в организма. Заради богатото си съдържание на витамини А, B, С, Е и минерали като: калций, желязо, цинк, и хром са изключително полезни за тялото на човек.

 

Подпомагат здравето на сърцето

Една от основните причини да консумираме какаови зърна е именно тази! Богати са на полифеноли и по този начин се грижат за сърдечното здраве, а магнезия който съдържат предотвратява мускулни крампи и спомага за алкализиране на тялото.

 

Предотвратява гниенето на зъбите

Може би това ви звучи странно, защото от малки ни учат как трябва да ядем по-малко шоколад за да не ни се развалят зъбите. Всъщност това е истина, но тази истина не се отнася за черния шоколад, а за всички останали които имат високо съдържание на захар и други добавки. Това което е полезно за зъбите е кристалният екстракт, намиращ се в какаовите зърна, той укрепва зъбния емайл и е още по-ефективен от флуорида при предотвратяването на появата на кариеси.

 

Богата на магнезий храна

Благодарение на магнезий открит в какаото, яденето му повишава нивата на енергия и намалява умората. Какаото е един от най-високите естествени източници на магнезий. Магнезият също така се бори с диабет тип II и остеопороза и естествено понижава кръвното налягане. Магнезият е от жизненоважно значение за над 300 функции в тялото, включително контролиране на кръвната глюкоза, синтезиране на протеини и регулиране на кръвното налягане.

 

Страхотно влияние върху кожата

Какаовото масло е широко използвано за намаляване или предотвратяване на стрии. Няма съществени клинични доказателства, че наистина действа, но маслото осигурява дълбока хидратация и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, така че определено ще ги използваме, за да поддържаме кожата си стегната и хидратирана, което на свой ред може да намали или предотврати появата на стрии.

Също така може да помогне в борбата с чувствителни кожни проблеми като дразнене, екзема и дерматит.

 

Хормона на щастието

Едно от най-интересните качества на какаовите зърна е, че са богати на фенилетиламин. Фенилетиламинът е хормон, синтезиран от човешкото тяло и по-конкретно в мозъка по време на първите трепети на влюбването. Звучи интересно, нали?

 

Сега нека поговорим малко и за употребата на какаовите зърна и по-точно ще се запазят ли полезните съставки ако премине термична обработка?

 

Няма научна присъда за това, дали суровите хранителни вещества от какаото намаляват по време на термична обработка. Но ние препоръчваме да се използва в своята сурова форма колкото е възможно повече, защото така ще извлечете максималните ползи на тези магически зрънца отколкото на вече обработеното и нагрято какао на прах.

Най-често приемаме какаото под формата на шоколад(черен), за това тук искаме да кажем, че някои черни шоколади съдържат повече захар и мазнини от други, въпреки че обикновено това са полезните за нашия организъм мазнини от какаовото масло. Като цяло, колкото по-голям е процентът на какао, толкова по-малко захар ще съдържа, за това старайте се да взимате шоколад с над 80% какао. Също така ние искаме да ви препоръчаме да четете внимателно етикетите, за да се уверите точно какво съдържа вашият тъмен какаов шоколад.

Много от хората предпочитат обикновения млечен шоколад пред черния, заради леко горчивия му вкус. Спокойно обаче ако не ви харесва, можете да разнообразите приема му като го комбинирате с други ядки или сушени плодове, за да си направите неустоими десерти. Такива биха били много полезни в случаите, когато имате нужда от бърз прилив на енергия или просто сте решили да се поглезите с нещо сладко и полезно в някоя лежерна неделна утрин. Също може да използвате и в сутрешното си мюсли или здравословно смути.

Давайте и на децата си – нека знаят вкуса на истинското какао и свикнат с него, за да не искат изкуствено преработени и с хиляди неизвестни добавки – шоколади.

И все пак искаме да ви напомним, че както всяко едно нещо и какаовите зърна или черния шоколад, трябва да се консумират с мярка. Най-вече заради съдържанието на кофеин в какаото. Количеството което се съдържа в него не е голямо, но ако прекалите с приема му това може да се отрази на съня ви и нервната система. За това ви съветваме какаовите зърна да станат неизменна част от вашето хранене, но не и да наблягате или да консумирате основно това!

 


АВТОР НА СТАТИЯТА

 

Здравейте, скъпи читатели, аз се казвам Надин и се грижа за това да получавате информацията, която може да промени живота ви. Обичам да чета и пиша материали свързани със здравословния начин на живот, защото аз самата започнах да водя такъв. Повярвайте ми това наистина промени живота ми, не само, че започнах да се чувствам по-добре, но и начина ми на мислене се промени в много по-положителна насока. Именно заради това е създаден този сайт- да ви даде информацията, която ви е нужна за по- дълготраен и пълноценен живот!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *