Най-светлите празници и коледната трапеза

Най-светлите празници и коледната трапеза

Под знака на Коледните празници минава почти целият декември. Празничното настроение нараства, възбудата преминава в еуфория. Чувстваме се по-добри, ставаме по-отзивчиви. Изпълваме се с топлота, с вяра и съпричастност. Събират се семействата, празнуват заедно близки и приятели. На Бъдни вечер денят ще започне да расте, светлото – да надделява над тъмното. Ще се роди Христос, а с него и надеждата.

Трапезата е една от най-важните съставки на празничната обредност в тези дни.

Бъдни вечер

Ястията са постни и нечетен брой. Изобилието се определя от някогашния стремеж на масата да има всичко, произведено от семейството. Чорба от леща, зелеви сарми, сухи чушки с боб, туршия, мед, орехи, ошав, пресни плодове, тиквеник, содена питка с паричка, жито, шарена сол – макар и в различни варианти, това са обичайните храни на Бъдни вечер.

И днес ги приготвяме с вълнение за цялото семейство. С трепет разчупваме парчето от питата в търсене на късметлийската паричка. Не вдигаме масата, защото така правеха майките ни, или защото вярваме и се надяваме – кой знае. 

Коледната трапеза

Сутринта на 25 декември се поздравяваме с Христовото рождество и приготвяме богата блажна трапеза. Пълнена кокошка, свинско със зеле, капама, суджуци и луканки, баница, пита, ядки, сладки и каквото още се сетите, обилно полято с хубаво вино. Всичко е апетитно и изкушаващо вкусно.

Ако сте постили, бъдете много предпазливи. Преяждането с месо и пикантни храни могат да ви причинят не просто дискомфорт, а да ви изпратят в спешното.

Всяко семейство си има любими коледни ястия, които се приготвят година след година – понякога само на този празник. Ако вие все още нямате такова, опитайте

Пълнена кокошка със сармички

Става също с пуйка, патица или гъска – според вкуса ви и според това, колко човека трябва да нахраните с нея. Нужно ви е:

  • 1 кокошка;
  • 1-2 кисели зелки (според големината им);
  • половин чаена чаша ориз;
  • около 200 г кълцано крехко месо;
  • 1/2 чаша кокосови масло
  • половин глава кромид;
  • половин голям морков;
  • 1-2 гъби;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • джоджен;
  • дафинов лист;
  • сол.

Ако птицата е домашна, предварително я сварете леко, като я пуснете във вряща подсолена вода.

В половината кокосово масло и малко вода задушете на тих огън ситно нарязаните лук, морков и гъби. Когато лукът стане прозрачен, прибавете измития ориз. Пробърквайте, докато оризът стане стъклен. Прибавете месото. Като се запържи, залейте с 1 чаша топла вода и веднага поръсете с червения пипер, смления черен пипер и сухия джоджен. Добавете 1 кафена лъжичка сол. След като сместа поеме водата, дръпнете я настрана да изстине.

Увийте малки сармички –  не по-големи от около 2 см.

Напълнете кокошката със сармичките и зашийте отвора. Смесете с 1 чаена лъжичка останалото кокосово масло и червен пипер, една смлян черен и една кафена сол. Омажете хубаво птицата отвън.

Подмажете с останалото кокосово дълбока тава и сипете ситно нарязаното кисело зеле. Сложете 2-3 дафинови листа и десетина зърна черен пипер, поръсете червен пипер. Объркайте. Долейте вода до нивото на зелето, без да го залива. Не солете – киселото зеле е достатъчно солено. Поставете отгоре напълнената кокошка. Покрийте я със зелев лист. Ако са ви останали сармички, подредете ги около нея. Завийте тавата с фолио, надупчете тук-там.

Печете на 170-180 градуса. След около два и половина часа извадете, отвийте фолиото и проверете. Ако кокалчетата на бутчетата са се оголили, значи кокошката е готова. Върнете тавата във фурната без фолиото. Оставете 15 – 20 минути до зачервяване на птицата. По-вкусно ще е, ако от време на време я поливате със соса.

Поднесете с питка и червено вино.

Весели празници!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *